Tekijä

Lyhyesti:

Olen Eva, käsityöläinen

kutoja-artesaani (1993)

hevostenhoitaja, hevosvarusteiden valmistaminen (2018)

Valmistan tilauksesta käsinommellen erilaisia nahkaisia varusteita, pantoja ja vöitä.

Kuvia tehdyistä töistä löydät täältä muilta sivuilta. Valmiit, myytävänä olevat, tuotteet löytyvät tästä* linkistä.

Pitkästi:

Pohtiessani, mitä itsestäni kirjoitan, miten itseni määrittelen, päädyin kerta toisensa jälkeen sanaan tekijä. Käsintekijä.

Olen elämänkaareni aikana opetellut lukemattomia erilaisia käsityötekniikoita ja niiden variaatioita. Minulle käsin tekeminen on yhtä lailla niin posliininmaalausta, peuran ruhon paloittelua, marjanpoimintaa kuin koruompelua, kurkun kasvatusta tai kaalikääryleiden valmistamista. Olen opetellut tekemään kuidusta lankaa, langasta neuletta ja kangasta, kankaasta vaatteita ja vällyjä. Olen parkinnut nahkaa, värjännyt lankaa, tehnyt hopeakoruja, valmistanut paperia, sitonut kirjoja, posliinimaalannut kylpyhuoneellisen kaakeleita. Olen sitonut, huovuttanut, taitellut, painanut, pistellyt, punonut, virkannut ja viitelöinyt yhtä sun toista tarpeellista ja tarpeetontakin. Olen utelias selvittämään asioita: ”Miten tämä tehdään, miksi tämä on tehty näin, voiko tämän tehdä jotenkin toisin? Opinko minä hallitsemaan tämän tekniikan?”

Arvostan luontoa ja luonnonmateriaaleja. Nautin suon ja sumun tuoksusta, herkkutatin löytymisestä, ajatuksen kirkastumisesta, pellavalankojen värikirjosta, syyssateen synkeydestä ja naskalin ja nahan tunnusta kättäni vasten. Koen itseni visuaaliseksi ihmiseksi, jolla on värisilmä siitä huolimatta, että rakastan harmaan eri sävyjä. Olen tarkka perfektionisti, joka haltioituu saadessaan aikaan esteettisesti ja teknisesti onnistuneen tuotoksen.

Itselleni merkityksellistä on elää ja toimia niin, ettei mitään hukata turhaan. Ei tuoteta eikä osteta tavaraa, jota ei oikeasti tarvita tai joka on laadultaan “kertakäyttöistä”. Sen, mikä on “oikea tarve”, määrittää jokainen ihan itse, meillä kullakin on omat, yksilölliset tarpeemme. Soisin kuitenkin kaiken tuotetun tavaran olevan niin laadukasta, ettei uutta tarvitse hankkia edellisen hajottua välittömästi takuuajan umpeuduttua. Laadukas tuote kestää kierrättää seuraavalle käyttäjälle, jos itse kyllästyy. Hyvistä materiaaleista valmistettu kenties kannattaa rikkoutuessaan korjata ja jatkaa siten sen elämää.

Tätä elämänfilosofiaa vasten tuottaminen ja myyminen on minulle vähintäänkin vaikeaa. Haluan kuitenkin luottaa ja uskoa siihen, että tekemilläni tuotteilla on riittävän pitkä elinkaari ja että ne tuottavat iloa käyttäjilleen enemmän kuin materiaalit ovat luonnonvaroja syöneet.

Minulla ei ole konetta, jolla nahkaa voisin ommella, joten kaikki työni ovat kokonaan käsinommeltuja. Varastostani löytyy rajallinen määrä Tärnsjön nahkoja, sekä englantilaista suitsinahkaa, erivärisiä verhoilunahkoja ja ompelulankoja. Varastoa on tarkoitus kasvatella pikkuhiljaa budjetin niin salliessa.

Koristeompelu, väreillä leikkiminen ja erilaiset “ongelmanratkaisut” ovat lähinnä sydäntäni, niittirivit ja blingblingit eivät saa minua sykähtelemään, vaikka niitäkin tarpeen vaatiessa voin nahkaan kiinnittää. Mitä tahansa nahasta valmistettavaa tarvitsetkin, ota yhteyttä, pohditaan yhdessä miten se toteutetaan. Sitä mitä en vielä osaa, opettelen.

 

Eva, käsintekijä