Poni, osa 2

Poni, osa 2

Toisen ponini hankin ylläpidon kautta. Tämä poni on Ypäjän Silmu. Ja kuten nimestä saattaa päätellä, Silmu on Pulmua suvukkaampi poni, syntynyt oikean puusepän käsissä ja omaa kapasiteettiä vaikka ylempiin luokkiin. Silmu myös käyttäytyy hyvin tilanteessa kuin tilanteessa (, vaikka välillä onkin hiukan tammamainen) ja lastautuu helposti farmarin perälootaan.  Laatuponi, jonka kanssa oli kiva käydä Ypäjällä kouluvalmenuksissa. Silmun kanssa siis suoritin ammattitutkintoni. Päädyin keväällä ostamaan Silmun ihan omakseni, kun valmennus ja ylläpitosopimus loppuivat ja ostomahdollisuutta tarjottiin. Olihan Silmun jalat ja kaulakin katkaistu minun mitoilleni sopiviksi ja vuodessa meidän yhteistyömme oli alkanut sujua mallikkaasti.Että niin siinä sitten kävi, kuten usein hevosten kanssa käy. Nyt on nahkatallissa poneja tuplaten, sillä en raaski Pulmustakaan luopua, vaikkei sillä käyttöä paljon olekaan. Tammat tulevat keskenään toimeen erinomaisesti, joten Pulmu saa vast’edeskin toimittaa seuraponin ja tiettyjen avustavien tehtävien virkaa.

Ompeluponin päällä istuen tehdään töitä välillä pitkiäkin aikoja yhteen putkeen, siksi on tärkeää, että se on ergonomisesti sopiva. Poneilla käytetään samasta syystä usein myös erilaisia pehmusteita selässä, paljas puu käy takamukselle kun riittävän kauan istuu. Leuat on hyvä päällystää verhoilunahalla, joka suojaa ommeltavaa kappaletta puristusjäljiltä ja leukojen pitokin on näin hiukan pelkkää puuta parempi.

Leukojen kiristys tapahtuu joko ruuvilla (, vanhoissa suutarinpihdeissä on usein puuruuvi) tai nahkahihnan avulla, joka kulkee ponin leukojen läpi etujalassa olevaan vipuvarteen. Hihnan alapäässä oleva vipuvarsi lukitaan vastakkaisessa jalassa olevaan hahloon. Hahloja on eri korkeudella, jotta eripaksuiset ommeltavat saadaan kaikki sopivaan puristukseen. Henkilökotaisesti pidän ruuvikiristyksen täsmällisyydestä, koska siinä säätö on täysin portaaton. Jalalla käytettävä hahloon lukitseminen taas on erinomainen nopeutensa ja käsien vapauden vuoksi. Puolensa kummassakin.