Silmäys poskihihnaan

Silmäys poskihihnaan

 

Kuolaimettomat suitsissa on usein ongelmana se, että poskihihna kulkee melko korkealla ja koska turpaosa pääsee pyörimään, nousee poskihihna silmään. Erityisesti tämä ongelma koskee kapsoneita maastakäsittelyssä. Kun ohja / liina on kiinni keskirenkaassa, eikä tuntuma ole höyhenenkevyt, kääntyy turpaosa ja sen myötä koko kapsoni kohti ihmistä ja vastakkaisella puolella oleva poskihihna saattaa nousta ihan hevosen silmään asti.

Samoin sidepulleissa voimakkaampi toispuoleinen pidäte kääntää koko päävehjettä, ja hackamoressakin pidäte nostaa poskihihnoja. Jos poskihihna on jo valmiiksi korkealla, nämä pienetkin poskihihnojen liikkeet häiritsevät hevosen silmää.

Poskihihnan nousemista on yksinään työskennellen vaikea havaita, koska nousu tapahtuu aina hevosen ulkokyljen puolella, jonne ei näe. Hevosen protestointi tai  haluttomuus työskennellä saattaa johtua epämukavasta varusteesta, joten kannattaa varmistaa päävehkeen istuvuus ja toimivuus myös ihan aidossa, liikkuvassa työskentelytilanteessa esimerkiksi kaveria katsojana käyttäen.

Korkealla kulkeviin poskihihnoihin voi olla kolme syytä

Ensinnäkin, jos käytössä on otsapanta, joka on liian lyhyt, se nostaa sivuhihnoja ylemmäs. Toiseksi, jos turvanpäällinen on suhteessa hevosen turvanympärykseen liian pieni, sivurenkaat (tai muut ohjainmetallit) ovat niin ylhäällä, että poskihihnat kulkevat korvasta poskiluun harjanteen yli turvalle. Kun sivuremmit menevät poskiluun kärjen yläpuolelta, ne lähes väistämättä ovat liian lähellä silmää. Kolmanneksi kuolaimettomassa suitsessa on joko löysä leukaremmi tai kiinteä leukaremmi asetettuna väärään paikkaan tai liian löyhälle.

Minusta kaikissa kuolaimettomissa olisi tarpeen olla kiinteä leukahihan. Löysä, kaulakuopassa oleva leukahihna ei vaikuta suitsien istuvuuteen mitenkään. Kiinteä,  oikeassa paikassa napakasti istuva leukahihna sen sijaan estää tehokkaasti poskihihnojen silmään eksymisen ja samalla vakauttaa koko systeemiä, jolloin turpaosaakin voi löysätä.

Kun kiinteä leukahihna on sijoitettu “noin silmän alle” se on riittävän edessä hillitäkseen turpaosan pyörimistä. Niskahihnaa pidentämällä ja kiristämällä kiinteää leukahihnaa asettuvat sivuhihnat kauniille kaarelle riittävän kauas silmistä, vaikka turvanpäällisosa olisikin kenties turhan lyhyt.

Oletko huomannut, hevosella on tuntokarvat myös silmän alla.

 

Kuvat Pixabay, paitsi alin kuva Aura

valkoviivat Eva