Kokomitta, osa 2

Kokolailla pony – joustava mitta

Vietin kokonaisen päivän seikkailemalla netin verkkokaupoissa yrittäen selvittää, minkä mittainen tai kokoinen on pony, cob tai full. Mihinkään pitävään lopputulokseen en päässyt , mutta sen sain selville, että mittojen ilmoittaminen on satunnaista ja melko harvinaista.

Eniten täsmällisiä senttimittoja oli ilmoitettu otsapantojen kohdalla, jonkin verran myös ohjista ja äärimmäisen harvoissa tapauksissa muista suitsien osista. Ilahduttavaa oli, että kotimaiset varustemyyjät sentään ilmoittavat mittoja isoja ulkolaisia ketjuja enemmän, mutta yksikään kauppa ei kuitenkaan kertonut järjestelmällisesti senttimittoja  kaikista tuotteista.

Otsapannat ovat hevosen varusteista varmasti suurin yksittäisesti myytävä tuoteryhmä, joka selittänee myös sen, että mittatietojakin löytyi eniten. Muiden varusteiden mittatietoja löysin vain hajatapauksia, tai en yhtään.

Kahlasin läpi siis valtavan määrän otsapantoja eri verkkokaupoissa ja otin ylös mitat, jos ne oli sentteinä ilmoitettu. (Karkeasti arvioiden vain alle 10 % oli senttimitat.) Vähiten mittoja löysin koolle shet (2 kpl), eniten koolle full (26 kpl), muiden kokojen mittamäärät jossain tuolla välillä.

Mutta sain siis selville, mikä on pony-koon otsapannan mitta senteissä.

Se on tarkalleen 30-41 senttiä.

Tässä muittenkin kokojen mitat:

  • shet 27-36 cm
  • pony 30-41 cm
  • cob 36-43 cm
  • full 38-45 cm
  • x-full 44-48 cm

Todennäköisesti muitten varusteitten kokohajonta yhden kokomerkinnän alla ei ole näin laajaa, mutta yhdenmukaista standardia ei ole ja kokoeroja on taatusti jokaisen varusteen kohdalla valmistajasta ja mallista johtuen.

Eli jos ostat ponikokoisen otsapannan, se voi olla suurempi kuin kokoa full oleva otsapanta. Aika jännää, vai mitä?

Kokopohdintoja, mietteitä ja mielipiteitä päävarusteista

Osa 1

Kuvat Pixabay