Kokomitta, osa 1

Osaton kokonaisuus

Kokopohdintoja, mietteitä ja mielipiteitä päävarusteista

Hevoseläinten päät ovat varsin mystiset. Ja erilaiset niin kooltaan kuin muodoltaan. On takaraivokasta, laajaotsaa, lyttynaamaa ja suippoturpaa. Hevosvarusteiden koot taas ovat sangen simppelit ja samanlaiset: pony, cob ja full (sekä ääritapauksille tietenkin shet ja x-full).

Nuo kaikki edellä mainitut pään ominaisuudet saattavat sijaita yhdessä ja samassa päässä. Puetaanpa cob-suitset, jotka ovat turpahihnan kohdalta jees, paitsi että kannattimet kulkevat poskiluitten päältä. Niskahihnasta loppuu reiät kesken ja otsapanta kiristää ohimoitten lisäksi korvien takaa. Puetaan full-suitset. Niskahihnan pituus riittää, turpahihnan kannattimet ovat riittävän kaukana toisistaan, mutta vaikka kuinka reikiä tekisi lisää, ei turpahihnaa saa sellaiselle kireydelle, jossa se ei olisi holtittoman löysällä. Ja otsapanta kiristää edelleen, joskaan ei enää katastrofaalisesti, pikkuisen vaan poskihihnat uhkailee silmiä.

Yhteen päähän saattaa tarvita kolmista eri suitsista osia ennen kuin tällaiseen “sekopäähän” saadaan istuvat päävehkeet. Simppeli ja yksinkertainen kokoskaala – pony, cob, full – ei minusta vastaa, ainakaan kaikkien, tarpeisiin. Miksi silti suurin osa suitsista myydään kokonaisina suitsina? Miksei ole mahdollista helposti koota hevosensa mittasuhteille sopivaa pakettia? Tynnyriturpaiselle, leukavalle, lyhytpäiselle soukkaotsalle leuka- ja turpahihna laatikosta full, muut osat cobia.

Ihan varmasti on suuri joukko hevosia, joille “yhden koon”-suitset sopivat. Ja netissä seikkaillessani löysin kyllä hajanaisia irto-osiakin myytävänä ja jopa vähemmän hajanaisia irto-osia, mutta vain yhden nettikaupan, jossa aidosti pystyi kokoamaan suitset erikokoisista, toisiinsa sopivista osista. Useimpien osien (ei toki kaikkien) kohdalla oli myös ilmoitettu ihan senttimittoja. Mutta miksi tällainen “kokoa itse suitsesi” ei ole yleistä? Eikö suurten tuottajien olisi helppo järjestää varastoistaan tolkullista osamyyntiä?

Onko sitten kuitenkin suurin osa hevoskannasta standardipäisiä ja sekakokojen tarvitsijat vain liian pieni marginaaliryhmä? Vai eikö hevosenomistajaa haittaa, jos joku osa ei ihan istukaan? Onko helpompi ostaa suitset kokoa pony/cob/full, kuin joutua pohtimaan pään todellisia mittasuhteita? Eikö ole hiukan turhauttavaa ostaa suitsia, joissa on turpahihna, vaikka turpahihnaa ei hevosella käytäkään? Olisiko fiksumpaa saada suitsiin heti sopivan mittainen otsapanta kuin joutua ostamaan toinen liian lyhyen tai pitkän tilalle?

 Entäpä jos ratsastajan varusteet myytäisiin pakettiratkaisuina, kuten suitset, samassa laatikossa hanskat, kengät, kypärä ja raippa, valitset vaan oikean koon: S, M tai L. Minulle oikea koko on varmastikin M. Keskikokoiset hanskat ja kengät sopii, mutta valitettavasti pää on standardin ulko-, tai oikeammin, sisäpuolella. Pääni on S. Raippaa en käytä. En muuten ostaisi varusteitani näin. Tuskin kovi moni muukaan. Suitsia me kuitenkin ostamme. Ja minä teen turpahihnasta kukka-amppelin, hankin pitemmän otsapannan ja hautaan sen alkuperäisen jonnekin. Olisiko ollut järkevämpää saada ostaa vaan tarvittavat ja sopivan kokoiset osat? Olla tuhlaamatta sekä luonnonvaroja että rahaa.

Eikä tämä näillä kysymyksillä vielä valmistunut. Palaan piakkoin akselille pony/cob/full hiukan toisesta näkökulmasta. Mutta mitä ajatuksia tämä herätti? Turhanpäiväistä löpinää? Vai onko joku toinenkin joskus pohtinut samoja kysymyksiä?

Kuvat Pixabay