Kokeile tätä kotona!

Käsityöt mielletään helposti kevyeksi puuhailuksi, mikä ei välttämättä pidä paikkaansa. Maton kutominen kangaspuilla on hikistä hommaa ja nahkatyöt kurittavat sekä ruumista että mieltä. Jos sinulla on haluja ammattimaisempaan valjasseppäilyyn, voit näillä yksinkertaisilla kasviskeitto-ohjeilla testata ihan kotioloissa kestääkö pää ja kroppa.

Tarvitset säkillisen perunoita, jokusen porkkanan ja mielellään pari puisevaa lanttua sekä suolaa ja kokonaisia pippureita. Veitsi, juustohöylä, pullasuti ja teräväkärkinen parsinneula välttävät työkaluiksi. Autenttisuuden vuoksi varaa myös metrin pätkä kalastajanlankaa tai muuta ohutta, vahvaa ja kovaa nyöriä. Siimakin on erinomaista tähän tarkoitukseen.

Asetu hajareisin penkille, jakkaralle tai muulle selkänojattomalle istuimelle ja kuori ämpärillinen perunoita sekä varaamasi porkkanat ja lantut siinä asennossa. Viimeistään seitsemännen perunan kohdalla sipaise vasemman käden rystysestä pieni pala ihoa pois. Jatka kuorimista ja tökkää veitsenkärjellä peukalonhankaan reikä. Voit laastaroida aina halutessasi. Jatka kuorimista ja tökkää vaihtelun vuoksi pieni reikä etusormeen. Käsien reijittämistä voit tämän jälkeenkin harjoittaa sen verran, mikä sopivalta tuntuu. Ennen lanttuja tökkää veitsenkärki kuitenkin vielä johonkin aikaisemmin tekemääsi haavaan.

Tuntuu selässä ja hartioissa, kirveleekö käsiä? Ei hätää, olet pääsemässä oikeaan fiilikseen.

Seuraavaksi ota nyöri ja vedä sitä etusormen ensimmäisen nivelen ympäri lukuisia kertoja voimakkaasti. Tarkoitus on saada nyöri ihon sisään. Jos ei langalla onnistu, käytä siimaa.

Saatuasi molempiin etusormiin pakohaavat, saat jatkaa seuraavaan vaiheeseen, jonka voi suorittaa myös seisten. Pilko kasvikset. Perunat pilkotaan tasaisiksi 1½ sentin kuutioiksi, porkkanoista tehdään ½  x 1 x 3½ sentin tikkuja ja lantut leikataan 2 x 4 x 11 sentin laatoiksi. Reunat ja epäkelvot juuresten palat joutavat kompostiin. Tarkasta vielä, että leikkaamasi palat ovat tasakokoisia. Epäkurantit heität pois.

Perunat viimeistellään pistämällä parsinneula jokaisen kuution läpi. Mikäli reikä ei tule keskelle, hylkää palanen. (Ei, tässä ei voi tinkiä. Kaikkien palasten on oltava täsmälleen yhtä suuria, muuten kasviskeitosta tulee rumaa ja pahaa.) Porkkanoitten viimeistelyä varten valikoi yhtä monta tasakokoista pippuria kuin porkkanaosiakin on. Kaiverra neulaa ja veistä (tai muuta työkalua) apuna käyttäen kolo jokaiseen palaan, täsmälleen sentin päähän toisesta päästä. Pippurin pitää pysyä kolossa ja mikäli pala menee halki tai reikä on epäsymmetrisesti asettunut, kompostoi porkkana.

Lantut viimeistellään juustohöylällä. Ohenna höylällä ensin jokainen lanttuviipale kahdesta sentistä noin senttiin. Merkitse keskikohta. Jatka ohentamista juustohöylällä niin, että keskikohdan paksuus jää senttiin, mutta molemmat päät ovat noin millin paksuiset (matala harjakatto -malli). Jos koko viimeistelyvaiheen aikana et vahingossa ole itseäsi tökkäissyt neulalla tai veitsellä tahi siipaisut höylällä palaa peukalon nivelestä, onnittele itseäsi. Ja tuikkaa parsinneula kertaalleen jokaisen sormen päähän.

Ota sitten pullasuti ja vettä ( tai mustikkamehua, jos sitä on saatavilla ) ja sudi porkkanoitten ja lanttujen reunat sekä taustapuolet. Kuivaa jokainen pala esim. talouspaperilla sutimisen jälkeen. Jos pippuri tippuu kolostaan, joudut tekemään uuden porkkanatikun tai nöyrästi ilmoittamaan perheelle, että ruokaa ei tänään ole. Kun kaikki juurespalat on tarkastettu, viimeistelty ja voideltu, voit etsiä kaapista sopivan kokoisen kattilan aineksillesi. Kattila on ehkä pienempi, mitä alkuperäisestä perunamäärästä olisi saattanut päätellä. Lisää kattilaan vesi, ota suolaa käsiisi, hiero hetki ja hipsuttele käsistäsi sopiva määrä suolaa kattilaan. Lisää juurekset ja keitä kypsäksi.

Helppoa kuin heinänteko, nopeaa ja näppärää. Älä vieläkään hätäile. Vaikka tänään meni kompostiin paljon tavaraa, hommaan meni ehkä koko päivä ja hermot, niin huomenna sujuu paremmin.

Nimittäin vasta kun olet kaksi viikkoa keittänyt saman sopan vähintään kerran joka päivä, niin arkena kuin pyhänäkin, saat selville kestääkö kantti. Toisella viikolla voit jättää pakohaavojen rassaamisen ja turhan veitsellä ja neuloilla pistelyn. Niin sitä oikeassakin elämässä käy. Huomaat myös hahmottavasi paremmin, miten ne porkkanat kannattaa alunperin leikata, jotta pippurikolosta tulee kelvollinen. Tulet näppärämmäksi ja nopeammaksi.

Jos et nopeudu, etkä näppäröidy, jos yhä selkäsi särkee tai päreet palavat lanttua leikatessa, suosittelen harkitsemaan jotain muuta ammattia.

Jos taas innokkaana testiviikkojen jälkeen mietit, että voisiko porkkanaan pystyä upottamaan kaksi pippuria, saattaisiko perunanpaloista tehdä pyöreitä, tai mitä tapahtuu, jos lantun korvaa nauriilla… siinä tapauksessa mene kauppaan ja osta naskali!